Vacature  (juridisch) secretaresse (parttime) Geïnteresseerd?  lees hier voor meer informatie.

ahladvocaten is op zoek naar studenten voor een student-stage lees hier meer informatie

Directe executie gevangenisstraf

Het kabinet in de persoon van Staatssecretaris Teeven heeft goed nieuws voor de samenleving. Bij straffen van twee jaar of meer in eerste aanleg en indien er slachtoffers zijn bij een jaar of meer, wordt de straf meteen geëxecuteerd. Het instellen van hoger beroep heeft geen effect hierop.

Dit betekent simpelweg dat wanneer iemand in vrijheid zijn zaak heeft mogen afwachten en de zaak bij de strafrechter heeft bijgewoond, hij bij de uitspraak meteen vastgezet wordt. Stel hij/zij wordt vrijgesproken in hoger beroep. Wat dan?

De consequenties zijn dat de gewezen verdachte schadevergoeding kan vragen voor de tijd die hij/zij in detentie heeft doorgebracht. De Staat draait op voor deze kosten. Of misschien ook niet; slecht gedacht, zou dit gevolgen kunnen hebben voor de wijze waarop over toekenning van schadevergoeding voor de ten onrechte in detentie doorgebrachte tijd wordt geoordeeld?

Aan de andere kant; wat zijn de feitelijke gevolgen voor de vrijgesproken verdachte. We hebben het over gevangenisstraf voor de duur langer dan een jaar kort door de bocht gezegd. In het persoonlijk leven kan een heleboel gebeuren in een jaar of langer. Verlies van baan, huis e.d.; u kunt het zich allemaal voorstellen.

Wat is de diepere zin van dit wetsvoorstel? Is het de roep van de maatschappij? Zijn het bezuinigingen. Of hoopt het Openbaar Ministerie op een teruggang van het aantal zaken in hoger beroep? Toegegeven, als je je straf (bijna) hebt uitgezeten, voordat het hoger beroep is behandeld, is de zin om het hoger beroep door te zetten niet groot; met name niet als het hoger beroep zich richt op de hoogte van de straf. Maar dit tornt wel aan de fundamentele beginselen van een goede rechtsbedeling.

Het kan en mag toch niet zo zijn, dat een rechtsmiddel dat aan de verdachte toekomt eigenlijk illusoir wordt gemaakt omdat iemand zijn straf al uitzit terwijl hij eerder zijn zaak in hoger beroep in vrijheid kon afwachten. Wat heeft een rechter in hoger beroep dan te doen? Hij moet oordelen over een zaak waarin de verdachte de in eerste aanleg opgelegde straf inmiddels heeft uitgezeten.

De zin hiervan ontbreekt….

Pascal Lodder

Neem contact met ons op

Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen op het gebied van strafrecht? Neem dan contact op met een van onze strafrechtadvocaten in Utrecht.

Lees ook:

  1. Strafrecht Strafrechtadvocaat in Utrecht Wordt u geconfronteerd met een...
  2. De vreemdeling en het strafrecht U woont, leeft en werkt hier Nederland. U...
  3. Schelden mag (niet)! Enige tijd geleden onstond er ophef in de...
  4. (Ongewenst) vreemdeling: straf of verwijdering? Wanneer een vreemdeling wordt aangehouden voor het hier...
  5. Intrekking EU vergunning bij aanvraag bijstand Intrekking EU vergunning bij aanvraag bijstand Indien een...