Vacature  (juridisch) secretaresse (parttime) Geïnteresseerd?  lees hier voor meer informatie.

ahladvocaten is op zoek naar studenten voor een student-stage lees hier meer informatie

Echtscheiding of verbreking relatie

Echtscheiding of verbreking relatie? Fred Menkveld kan jullie als mediator verder helpen!

Elke echtscheiding of verbreking van de relatie, zelfs al zie je die aankomen, is een heftige, en ingrijpende gebeurtenis. Wanneer het dan uiteindelijk tot een scheiding komt, dan is het zaak dat jullie belangen op voet van gelijkwaardigheid worden behartigd door een deskundige advocaat-mediator.

Enerzijds is het belangrijk dat jullie een advocaat in de arm nemen, omdat de advocaat jullie op juridisch gebied kan informeren en adviseren en ook de benodigde procedure voor jullie kan afronden.

Anderzijds is het belangrijk dat jullie een mediator in de arm nemen, omdat de mediator er juist voor is opgeleid en toegerust om ook bij verschil van inzicht en (heftige) emoties het proces in goede banen te leiden en een goede communicatie tot stand te brengen.

Ik ben al ruim 38 jaar advocaat en meer dan 17 jaar mediator en heb dus ruime ervaring als advocaat-mediator. Ik heb een open en directe stijl van werken, waarbij een ieders mening wordt gerespecteerd. Wanneer de spanningen (te) hoog oplopen is humor vaak de juiste tool om te relativeren en te de-escaleren.

Fred Menkveld is een specialist:

Ik weet waar ik goed in ben en beperk mij daartoe. Eerlijk gezegd is het al lastig genoeg om een specialist in personen- en familierecht te blijven, het recht ontwikkelt zich elke dag! Ik ben gecertificeerd mediator, aangesloten bij de vFAS en de MfN.

Ik hou mij hoofdzakelijk bezig met:

  • echtscheiding & scheiding van tafel en bed
  • ontbinding geregistreerd partnerschap
  • ouderschapsplan
  • kinderalimentatie en partneralimentatie
  • zorg- en contactregeling
  • verdeling (algehele gemeenschap van goederen)
  • verrekening (huwelijkse voorwaarden)

Echtscheiding / scheiding van tafel en bed / ontbinding GP

Bij al deze onderdelen gaat het om het afwikkelen van een verbroken relatie. De één is vaak al verder in het proces dan de ander. Wellicht heeft de ander de breuk niet zien aankomen. Maar zelfs wanneer de relatie in onderling overleg is beëindigd, dan nog spelen negatieve en heftige emoties een rol. Wanneer die emoties de overhand houden dan alle ingrediënten voor een vechtscheiding aanwezig. Het is de taak van de mediator om het proces zo te laten verlopen dat ondanks de emotionele kant van de zaak, er toch goede afspraken gemaakt kunnen worden.

Ouderschapsplan

Om tot een goed ouderschapsplan te komen waarin de kinderen optimaal contact met beide ouders hebben, is het noodzakelijk dat jullie het onderscheid kunnen maken in jullie relatie als ex-partners en als ouders. De boosheid of het verdriet mag de ex-partner betreffen, desondanks blijven jullie samen de ouders van de kinderen. Waar het de afspraken rond de kinderen betreft moeten jullie als het ware het petje van ex-partner afzetten en even wegleggen. Het is voor de mediator soms een lastige opgaaf om dat voor elkaar te krijgen, en het lukt ook niet altijd, maar wanneer het lukt ligt de weg open voor goede en werkbare afspraken rond de kinderen. En daar gaat het om.

Alimentatie

Jullie kunnen alimentatie op veel manieren benaderen, maar in de praktijk is het toch vaak het beste om alimentatie als een zakelijke afspraak te zien en er op die wijze mee om te gaan. Overigens kunnen jullie bij mediation – en dat is een wezenlijk verschil met de gang naar de rechter – onderling tot afspraken komen die meer op maat gesneden zijn. Zo kan je bijvoorbeeld bij mediation tot afwijkende haal- en brengafspraken komen en daarmee tot een andere verdeling van de kosten voor de kinderen komen. Bij partneralimentatie kan je in mediation bijvoorbeeld onderzoeken of een lagere alimentatie te compenseren is met een groter aandeel in pensioen. Het zijn maar voorbeelden, maar de kernbegrippen zijn maatwerk en flexibiliteit.

Zorg- en contactregeling

In sommige gevallen kan het haast niet anders en moet de rechter wel een knoop doorhakken. Maar het verdient altijd de voorkeur dat ouders, zoveel mogelijk rekening houdend met de wensen en mogelijkheden van de kinderen, hun eigen verantwoordelijkheid op dit onderdeel nemen. Ouders zijn immers per definitie beter van de situatie van hun kinderen op de hoogte dan de rechter. Maak daar juist in mediation dan zo optimaal mogelijk gebruik van.

Afwikkeling vermogen

Ook hier is het verschil tussen de rechter die de knoop doorhakt, en partijen die via mediation voor maatwerk gaan, in één oogopslag duidelijk. In mediation valt er veel voor beide partijen op dit onderdeel te winnen. In de veiligheid van de mediationsetting kunnen jullie alle opties voorleggen om te kijken welke optie voor jullie allebei het beste past. Gun de ander iets wat hij/zij belangrijk vindt, en kijk je op die manier voor jou belangrijk wisselgeld kunt binnen halen.