ahladvocaten is op zoek naar studenten voor een student-stage lees hier meer informatie

Uw ex geeft geen toestemming om met uw kind/kinderen op vakantie te kunnen gaan.

In deze tijd van het jaar loopt het storm bij de Rechtbank met procedures waarbij de rechter gevraagd wordt vervangende toestemming voor vakantie te geven.

Wanneer een gescheiden ouder met kind/kinderen op vakantie naar het buitenland wil, dan verlangt de Marechaussee dat de andere ouder toestemming voor die vakantie geeft, zodat duidelijk is dat er geen sprake van ontvoering is. Er zijn gescheiden ouders die dit als hèt moment zien om de voet dwars te zetten en weigeren om het formulier in te vullen en te tekenen.

De rechter is meestal bereid de vervangende toestemming te geven zodat u alsnog met uw kind/kinderen op vakantie kunt. Voorwaarde is wel dat de vakantie past in de zorg- en contactregeling. Uiteraard moet u kunnen laten zien waar u naar toe gaat, waar u verblijft en dat het veilig is voor uw kind/kinderen.

Het probleem is vaak dat de reizende ouder (te) laat er achter komt dat toestemming nodig is of dat de andere ouder de toestemming niet wil verlenen. Omdat er dan niet meer voldoende tijd is, is het voor de advocaat onhaalbaar om het verzoek bij de rechter in te dienen.

Twee tips:

  1. Vraag ruim van tevoren (minstens 3 maanden) aan je ex de door hem/haar getekende toestemmingsformulieren. Krijg je die niet, dan is er nog genoeg tijd om het verzoek bij de rechter in te dienen.
  2. Vraag óók een duidelijke kopie van het paspoort van je ex, want de Marechaussee controleert de handtekening op het toestemmingsformulier.

Je kan het toestemmingsformulier hier downloaden: Toestemmingsformulier