ahladvocaten is op zoek naar studenten voor een student-stage lees hier meer informatie

Stealthing: benieuwd naar de uitspraken.

Twee strafzaken hebben veel aandacht gekregen. In de zaken worden twee mannen verdacht van het willens en wetens verwijderen van een condoom tijdens seks. Er is aangifte gedaan en het openbaar ministerie vervolgd de mannen op verdenking van verkrachting.  Het standpunt van het OM is dat op het moment dat de mannen willens en wetens zonder medeweten van de vrouwen het condoom hebben verwijderd en sprake is van onvrijwillige seks. Er is discussie over.

In diverse andere Europese landen (Duitsland en Zwitserland) is Stealthing zoals het stiekem verwijderen van een condoom wordt genoemd, strafbaar gesteld. In Nederland is dit niet expliciet in de Wet opgenomen. Het OM denkt dat het wel degelijk onder de huidige wet als strafbaar kan worden gezien. Het OM stelt dat het onder het seksueel binnendringen van het lichaam onder bedreiging met een andere feitelijkheid te vatten is. Daarmee bedoelt het OM dat de feitelijkheid is het stiekem -dus zonder toestemming van de ander- afdoen van het condoom: dus verkrachting.

De verdediging kijkt daar anders tegen aan en heeft betoogt dat de handelingen niet als het dwingen tot seksueel contact.

Ik ben benieuwd wat de uitspraak van de rechtbank zal zijn. Het OM eist een jaar cel.

Pascal Lodder
Strafrechtadvocaat