ahladvocaten is op zoek naar studenten voor een student-stage lees hier meer informatie

Coronahoesters en het strafrecht

De coronacrisis treft ons allemaal; in de vel facetten van ons dagelijks leven. Niets is vanzelfsprekend, bijna niets gaat normaal.

Dat is ook in strafrechtelijke zin te merken. De grappen zijn natuurlijk niet van de lucht. Maar het wordt een ander verhaal wanneer de grap zich fysiek rechtstreeks tot een ander of anderen richt. De grap zal als volstrekt misplaatst worden gezien. Maar het kan zich ook manifesteren in het dreigen met het hebben van het coronavirus of anderen er mee besmetten.

Het Openbaar Ministerie neemt deze zaken uiterst serieus en in navolging daarvan de rechters.

De zaak van de coranahoester in Den Haag heeft aardig wat aandacht getrokken. Ook de uitspraak die in de zaak is gevolgd, was niet misselijk: 10 weken gevangenisstraf waarvan 2 weken voorwaardelijk. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het om 4 feiten ging waaronder het niet meewerken aan een bloedonderzoek, maar toch. Hieruit blijkt dat rechters de oproepen van het kabinet en de maatregelen die afgekondigd serieus meenemen in hun vonnis.

Zo heeft rechtbank Utrecht een straf opgelegd van 4 weken gevangenisstraf waarvan 2 weken voorwaardelijk in een zaak waarbij de verdachte geen strafblad had. Zij heeft een agent in het gezicht gespuwd en aangegeven dat zij een corona-patiënt was. De rechter vond het extra kwalijk dat de vrouw de agent, die juist in deze tijd op steun moeten kunnen rekenen, mishandeld heeft.

Er zijn er al aardig wat zaken die tot forse straffen hebben geleid. De uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 30 maart jl. geeft een helder overzicht van de punten waar de rechter rekening mee zou moeten houden.

Wees dus gewaarschuwd! Blijf gezond!

Ontmoet onze deskundige strafrechtadvocaten in Utrecht.