ahladvocaten is op zoek naar een student-stagiaire lees hier meer informatie

Verlenging visum/vrije termijn in verband met Coronavirus

Bent u in Nederland met een visum voor kort verblijf dat is verlopen of dat binnenkort verloopt, en kunt u niet uit vertrekken uit Nederland?

U kunt verlenging van uw visum kort verblijf aanvragen als u niet kunt terugkeren naar uw land van herkomst. De volgende situatie moet voor u gelden:

  • Uw visum loopt af binnen 1 maand; en
  • De luchtvaartmaatschappij heeft uw vlucht geannuleerd. U kunt geen andere vlucht boeken; en
  • U voldoet nog steeds aan de voorwaarden voor visum kort verblijf (waaronder: voldoende financiële middelen, geldig paspoort en reisverzekering)

U kunt u visum kosteloos en telefonisch verlengen bij de IND. Deze visumverlenging is alleen geldig binnen Nederland. Niet in de andere Schengenlanden.

Heeft u geen visum voor kort verblijf en loopt uw vrije termijn van 90 uit 180 dagen af en kunt u niet vertrekken? U hoeft dit niet te melden bij de IND. De Nederlandse overheid begrijpt dat het in deze periode moeilijker kan zijn terug te keren. De overheid controleert daarom minder streng op mensen die langer blijven dan is toegestaan. Maar de overheid verwacht wel dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt.

Wilt u meer informatie hebben hierover, neem dan contact met onder andere mr. Flip Jansen en mr. Anjo Hekman.